Pinjaman Boleh Ubah (PBU) Yayasan Tenaga Nasional 2020 - Diploma & Ijazah UNITEN

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) mempelawa pelajar yang berkelayakan untuk memohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) bagi mengikuti pengajian Peringkat Diploma & Ijazah di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) bagi Pengambilan September 2020.

PERINGKAT DIPLOMA

Bidang Kejuruteraan

• Kejuruteraan Elektrik Kuasa
  • Kejuruteraan Awam
  • Kejuruteraan Mekanikal

Bidang Bukan Kejuruteraan

• Perakaunan
  • Kewangan
  • Bisnes
  • Sains Komputer

Diploma - Bidang Kejuruteraan

Lulus SPM termasuk Bahasa Melayu dengan memperolehi agregate tidak melebihi 25 unit* (<25 unit) dalam kombinasi lima (5) subjek seperti berikut :

• Matematik Tambahan

atau

Lulus Sijil dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.80 (PNGK>2.80) dalam bidang yang berkaitan.

Diploma - Bidang Bukan Kejuruteraan

• Sains / Fizik / Matematik Tambahan / Kimia / Prinsip Akaun / Perdagangan / Ekonomi Asas / Sejarah / Geografi / Teknologi Maklumat

atau

Pendidikan Moral / Pengetahuan Agama Islam / Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi) / Tasawwur Islam / Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah.

*Cara Pengiraan Agregate: ( A+ = 0, A=1, A- =2, B+=3, B=4, C+=5, C=6, D=7, E=8, G=9 )

atau

• Berumur tidak melebihi 23 tahun pada 1 Januari 2020.
  • Permohonan ini layak untuk Anak Anggota Kerja TNB dan Anak-anak Syarikatnya sahaja.
  • Manakala pelajar yang sedia ada di UNITEN mestilah mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 (PNGK>2.50) berdasarkan keputusan peperiksaan terkini (Semester 2, 2019/2020).
  • Mendapat tempat di UNITEN.

• Tarikh buka permohonan - 8 September 2020
  • Tarikh tutup permohonan - 27 September 2020
  • Tarikh semakan nama calon yang disenarai pendek bermula pada 2 Oktober
  • Tarikh penghantaran dokumen sokongan adalah sehingga 18 Oktober 2020.

• Hanya calon yang telah disenarai pendek sahaja perlu menghantar dokumen sokongan. Pelajar baharu yang disenarai pendek diwajibkan menghantar salinan surat tawaran Universiti dan resit BMK bersama dengan dokumen sokongan yang lain.
  • Semua dokumen sokongan perlu disahkan dan hendaklah dimajukan ke alamat berikut:-

Anak anggota Kerja TNB dan Anak-anak syarikatnya sahaja yang layak memohon.

• Nilai Bantuan Pinjaman Peringkat Diploma : Yuran Pengajian + Elaun Sara Hidup (RM6,000 setahun) + Elaun Buku (RM600 setahun).

• Penajaan berkuatkuasa mulai Semester September, 2020/2021 bagi yang berjaya.

PERINGKAT IJAZAH SARJANA MUDA

SYARAT-SYARAT KEMASUKAN

• Lulus STPM dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 3.00 (PNGK > 3.00) atau
  • Lulus Diploma dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.70 (PNGK > 2.70) dalam bidang yang berkaitan atau
  • Lulus Matrikulasi / Asas dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.50 (PNGK > 2.50) dalam bidang yang berkaitan.

• Peringkat Ijazah Sarjana Muda, hendaklah berumur tidak melebihi 23 tahun pada 1 Januari 2020
  • Telah mendapat tempat di UNITEN
  • Bagi para pelajar Ijazah yang sedang dalam pengajian, mereka perlu mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.70 berdasarkan keputusan peperiksaan terkini (Semester 2, 2019/2020 / (Semester Khas 2019/2020) / (Semester Interim 2020)
  • Pendapatan Ibu bapa diambil kira dalam menentukan jenis Pinjaman Boleh Ubah yang ditawarkan iaitu sama ada bantuan penuh atau separa.
  • Bekas pelajar tajaan YTN yang pernah ditamatkan penajaan Pinjaman Boleh Ubah adalah tidak layan memohon.

Permohonan hendaklah dibuat secara “on-line” di laman web YTN seperti berikut:

LAIN-LAIN

• Permohonan yang tidak mendapat apa-apa maklumat selepas tiga (3) bulan dianggap tidak berjaya. Sebarang rayuan tidak akan dipertimbangkan.

NILAI BANTUAN PINJAMAN

Peringkat Ijazah

• Yuran Pengajian + Elaun Sara Hidup (RM 6000 setahun) + Elaun Buku (RM 600 setahun)

Peringkat Ijazah

• Yuran pengajian + Elaun Buku (RM 600 setahun)

TARIKH-TARIKH PENTING

• Tarikh buka permohonan adalah mulai 8 September 2020.
  • Tarikh tutup permohonan adalah pada 27 September 2020.
  • Tarikh semakan nama calon yang disenarai pendek bermula pada 2 Oktober 2020.
  • Tarikh penghantaran dokumen sokongan adalah sehingga 18 Oktober 2020.

Peti Surat 70

Pejabat Pos Bandar Baru Bangi

43650 Bandar Baru Bangi

Jenis Pinjaman Berdasarkan Pendapatan Ibu-bapa

Pinjaman Penuh:

• Calon awam yang ibu-bapanya berpendapatan tidak melebihi RM8,000 ( < RM8,000 ) sebulan.

Pinjaman Separa:

• Calon awam yang ibu-bapanya berpendapatan tidak melebihi RM8,000 (> RM8,000) sebulan.

Sebarang bantuan atau pertanyaan sila hubungan YTN di talian am 03-89247500 atau pegawai berikut:

Pengambillan

• Pn Wan Qobatlah Wan Johan (samb: 7520)
  • En Khairil Anuar Mohamad (samb:7531)
  • En Nur Syafiq Kamaruzan (samb: 7539)
  • En Mohamad Azwa Mustapa (samb: 7529)

Teknikal/ Sistem

• Encik Muhamad Ros Azmir (samb: 7523)
  • Pn Noor Marhamah (samb: 7543)