Pinjaman Boleh Ubah (PBU) Yayasan Tenaga Nasional bagi Program Asas September 2020 UNITEN

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) bagi mengikuti pengajian peringkat Asas di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) bagi Pengambilan September 2020.

1. Bidang Kejuruteraan
  2. Bidang Bukan Kejuruteraan
  3. Teknologi Maklumat & Sains Komputer

Peringkat Asas - Bidang Kejuruteraan

a. Lulus SPM dengan memperolehi sekurang-kurangnya C dalam Bahasa Melayu dan

b. Memperolehi Agregat tidak melebihi 18 unit* (<18 unit) dalam lima (5) subjek- subjek berikut:

• Matematik (Gred minima = A-)
  • Matematik Tambahan (Gred minima = B)
  • Fizik (Gred minima = B)
  • Kimia (Gred minima = C)
  • Bahasa Inggeris (Gred minima = C)

Peringkat Asas - Bidang Bukan Kejuruteraan, Teknologi Maklumat & Sains Komputer

a. Lulus SPM dengan memperolehi sekurang-kurangnya C dalam Bahasa Melayu dan

b. Memperolehi Agregate tidak melebihi 18 unit* (<18 unit) dalam kombinasi lima (5) subjek-subjek berikut:-

• 3 daripada subjek-subjek berikut:

Sains / Fizik / Matematik Tambahan / Kimia/ Prinsip Akaun/ Perdagangan / Ekonomi Asas / Sejarah / Geografi / Teknologi Maklumat atau

Pendidikan Moral / Pengetahuan Agama Islam/ Bahasa Arab Tinggi/ Bahasa Arab (Komunikasi) / Tasawwur Islam / Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah

*Cara Pengiraan Aggregate: ( A+ = 0, A=1, A- =2, B+=3, B=4, C+=5, C=6, D=7, E=8, G=9 )

• Peringkat Asas, hendaklah berumur tidak melebihi 19 tahun pada 1 Januari 2020.
  • Hanya pemohon kemasukan September 2020 yang telah mendapat tempat di UNITEN sahaja layak memohon.
  • Telah mendapat tempt di UNITEN.
  • Pendapatan ibu bapa diambilkira dalam menentukan jenis Pinjaman Boleh Ubah yang ditawarkan, iaitu sama ada bantuan penuh atau separa.

• Tarikh buka permohonan - 29 Jun 2020
  • Tarikh tutup permohonan - 6 Julai 2020
  • Tarikh semakan nama calon yang disenarai pendek bermula pada 8 Julai 2020
  • Tarikh penghantaran dokumen sokongan adalah sehingga 15 Julai 2020.

• Semua dokumen sokongan perlu disahkan dan hendaklah dimajukan ke alamat berikut:

Pinjaman Penuh

• Calon awam yang ibu-bapanya berpendapatan tidak melebihi RM8,000 (< RM8,000) sebulan
  • Nilai Bantuan Pinjaman Peringkat Asas: Yuran Pengajian + Elaun Sara Hidup (RM6,000 setahun) + Elaun Buku (RM600 setahun).

Pinjaman Separa

• Calon awam yang ibu-bapanya berpendapatan melebihi RM8,000 (> RM8,000) sebulan
  • Nilai Bantuan Pinjaman Peringkat Asas & Ijazah : Yuran Pengajian + Elaun Buku (RM600 setahun)