Pinjaman Boleh Ubah (PBU) Yayasan Tenaga Nasional bagi Program Diploma September 2021

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) mempelawa pelajar yang berkelayakan untuk memohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) bagi mengikuti pengajian Peringkat Diploma & Ijazah di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) bagi Pengambilan September 2021.

PERINGKAT DIPLOMA

Bidang Kejuruteraan

• Kejuruteraan Elektrik Kuasa
  • Kejuruteraan Awam
  • Kejuruteraan Mekanikal

Bidang Bukan Kejuruteraan

• Perakaunan
  • Kewangan
  • Bisnes
  • Sains Komputer

Diploma - Bidang Kejuruteraan

Lulus SPM termasuk Bahasa Melayu dengan memperolehi agregate tidak melebihi 25 unit* (<25 unit) dalam kombinasi lima (5) subjek seperti berikut :

• Matematik Tambahan

atau

Lulus Sijil dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.80 (PNGK>2.80) dalam bidang yang berkaitan.

Diploma - Bidang Bukan Kejuruteraan

• Sains / Fizik / Matematik Tambahan / Kimia / Prinsip Akaun / Perdagangan / Ekonomi Asas / Sejarah / Geografi / Teknologi Maklumat

atau

Pendidikan Moral / Pengetahuan Agama Islam / Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi) / Tasawwur Islam / Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah.

*Cara Pengiraan Agregate: ( A+ = 0, A=1, A- =2, B+=3, B=4, C+=5, C=6, D=7, E=8, G=9 )

atau

• Berumur tidak melebihi 23 tahun pada 1 Januari 2021.
  • Permohonan ini layak untuk Anak Anggota Kerja TNB dan Anak-anak Syarikatnya sahaja.
  • Manakala pelajar yang sedia ada di UNITEN mestilah mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 (PNGK>2.50) berdasarkan keputusan peperiksaan terkini (Semester 2, 2020/2021 (Sem Jan 2021)).
  • Mendapat tempat di UNITEN.

• Tarikh buka permohonan - 10 Jun 2021
  • Tarikh tutup permohonan - 20 Jun 2021
  • Tarikh semakan nama calon yang disenarai pendek bermula pada 26 Jun 2021
  • Tarikh penghantaran dokumen sokongan adalah sehingga 9 Julai 2021.

• Hanya calon yang telah disenarai pendek sahaja perlu menghantar dokumen sokongan. Pelajar baharu yang disenarai pendek diwajibkan menghantar salinan surat tawaran Universiti dan bersama dengan dokumen sokongan yang lain.
  • Semua dokumen sokongan perlu disahkan dan hendaklah dimajukan ke alamat berikut:-

Anak anggota Kerja TNB dan Anak-anak syarikatnya sahaja yang layak memohon.

• Nilai Bantuan Pinjaman Peringkat Diploma : Yuran Pengajian + Elaun Sara Hidup (RM6,000 setahun) + Elaun Buku (RM600 setahun).

• Penajaan berkuatkuasa mulai pengambilan September 2021 bagi yang berjaya.