Tajaan Program YTP-Ulul Albab 2022

Tawaran Pinjaman Boleh Ubah (PBU) untuk Program YTP-Ulul Albab 2022 bagi pelajar lepasan SPM 2021 bagi pengajian di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) kemasukan September 2022.

INSENTIF YANG DITAWARKAN

Tajaan Penuh Yuran Pengajian : Asas & Ijazah Sarjana Muda

Tajaan Penuh Yuran Tahfiz JAKIM - UNITEN (TAZU)

Elaun Sara Hidup : Program Asas & Ijazah Sarjana Muda

Nota: Yuran Pendaftaran (RM1,348), Yuran Sumber (RM1,560/setahun), Yuran Penginapan (dari RM220/sebulan, jika tinggal di kampus) dan insurans tahunan tidak ditaja di bawah program ini.

SYARAT-SYARAT PENAJAAN.

Syarat Umum

1. Memperolehi sekurang-kurangnya Gred A- bagi ENAM (6) bagi mana-mana subjek SPM
  2. Lulus ujian hafazan yang dikendalikan oleh UNITEN.
  3. Pemohon DAN salah seorang ibu atau bapa berstatus Bumiputera dan warganegara Malaysia.
  4. Pelajar tidak menerima bantuan kewangan dan tajaan dari mana-mana badan penaja atau agensi untuk pengajian pada peringkat yang sama.
  5. Lulus pemeriksaan kesihatan.
  6. Pelajar dikehendaki menamatkan pengajian dalam tempoh yang diluluskan sahaja. Tempoh tambahan bagi sambungan atau mengulang tidak akan dipertimbangkan dan hendaklah dibiayai oleh pelajar sendiri.
  7. UNITEN berhak untuk meminda syarat-syarat tajaan, meminda tatacara pembayaran, atau menarik balik atau membatalkan kelulusan pinjaman pelajaran di atas.

BIDANG PENGAJIAN YANG DITAWARKAN

Asasi & Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan + Pensijilan Tahfiz Darul Quran – JAKIM

• Mendapat sekurang-kurangnya Gred A- dalam ENAM (6) bagi mana – mana subjek SPM
  • Sekurang - kurangnya mendapat Gred B+ bagi subjek berikut:
    i) Fizik ii) Kimia
  • Lulus ujian hafazan yang dikendalikan oleh UNITEN
  • Pelajar akan mengikuti Program Persediaan selama satu (1) tahun dan berpeluang melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di UNITEN bagi bidang / kursus pengajian seperti berikut:

Bidang Kejuruteraan:

1. Kejuruteraan Awam + Tahfiz
  2. Kejuruteraan Elektrik & Elektrikal + Tahfiz
  3. Kejuruteraan Kuasa Elektrik+ Tahfiz
  4. Kejuruteraan Mekanikal + Tahfiz

Asasi & Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer + Pensijilan Tahfiz Darul Quran - JAKIM

Bidang Sains Komputer:
  1. Sains Komputer (Sistem & Rangkaian) + Tahfiz
  2. Sains Komputer (Kejuruteraan Perisian) + Tahfiz
  3. Sains Komputer (Keselamatan Siber) + Tahfiz

Asasi & Ijazah Sarjana Muda Perakaunan + Pensijilan Tahfiz Darul Quran - JAKIM

Bidang Perakaunan:

1. Perakaunan + Tahfiz

Asasi & Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Bisnes + Persijilan Tahfiz Darul Quran - JAKIM

1. Pengurusan Bisnes + Tahfiz

Asasi & Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Dan Pengurusan + Persijilan Tahfiz Darul Quran - JAKIM

1. Ekonomi dan Pengurusan + Tahfiz

Maklumat berkenaan Tahfiz adalah seperti di bawah:

LANGKAH MELENGKAPKAN PERMOHONAN PENGAJIAN DI UNITEN & PERMOHONAN PENAJAAN.

Langkah 1Permohonan program akademik di UNITEN

Langkah 2Surat Tawaran Program Akademik & Tahfiz

Langkah 3 Berkenaan Tajaan YTP Ulul Albab

Maklumat Penting : Pelajar perlu mendaftar ke UNITEN pada Kemasukan September 2022 bagi melayakkan permohonan tajaan YTP Ulul Albab diterima dan diproses.

• Tarikh buka permohonan : 17 Jun 2022
  • Tarikh tutup permohonan : 27 Jun 2022

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi pegawai UNITEN seperti berikut:

Kejuruteraan & Sains Komputer
En Irwandi                  : 019 – 964 4520